Bine aţi venit

Bine ați venit

Trustul Tramvaiului Văii Glyn este o organizaţie non-profit care are ca scop reconstruirea acestei ciudate mici linii de tramvai din Chirk şi Valea Ceiriog. O parte din istorica linie de Tramvai a Văii Glyn - poreclită "Micul Colț de Rai", este restaurată de voluntarii organizației, care doresc să recreeze tramvaiul așa cum a fost în zilele sale de glorie. Chirk, "Poarta Țării Galilor", este un frumos orășel situat la marginea judeţului Wrexham, şi la începutul frumoasei văi Ceiriog. Aflat acum în atenția eforturilor organizației de a reconstrui linia de tramvai, Chirk va vedea trenuri cu aburi circulând din nou prin pitorescul său peisaj.

Dincolo de Chirk se întinde Valea Ceiriog, “Un mic colț de Rai pe Pământ” după spusele lui Lloyd George, iar vizitatorii acestei acum idilice văi ar putea fi surprinși să descopere bogatul patrimoniu industrial al zonei, bazat pe depozitele de piatră și minerale. Inițial ardezia era transportată cu ajutorul cailor, peste dealuri de la Glyn Ceiriog la Llangollen, iar mai departe încărcată pe barje, un sistem lent și foarte ne-economic, în cel mai bun caz.

În anul 1873 a fost construită o cale ferată îngustă, iar caii au făcut loc cailor putere. Industria a creat tramvaiul iar existența tramvaiului a dat în schimb naștere altor industrii. Din vale a început să curgă un flux constant de ardezie, la care în următorii ani s-au adăugat granitul, marmura, pietrișul pentru asfalt, până și praful de pușcă. De la fabrici venea lână, dar probabil cel mai inovativ era „exportul‟ de păstrăv viu de la păstrăvăriile din vale.

Odată cu venirea aburului întregul proces a fost accelerat iar trenurile mixte de ardezie și alte produse minerale și vagoane de călători au devenit o obișnuință. În timpul călătoriei pasagerii puteau întrezări râul Ceiriog curgînd de-a lungul căii ferate. Când trenul ajungea la Pontfadog mulți pasageri se așteptau ca trenul să-i aștepte până când terminau ceva de băut la Swan Inn (Hanul Lebedei). De multe ori ultimii clienți care ieșeau din han trebuiau sa fugă peste drum și abia ajungeau să se cațere în vagoane înainte ca trenul să-și continue călătoria către Dolywern și mai departe către Glyn Ceiriog.

O hazlie carte poștală din acele vremuri afișa motto-ul tramvaiului ca fiind „Nici o grabă, nici o grijă‟.

Sălile de așteptare din Pontfadog și Dolywern supraviețuiesc și astăzi în locația lor originală. În anul 1950 ofițerul consiliului folosea sala de așteptare din Pontfadog pentru colectarea taxelor, așadar localnicii au numit-o „Primăria Pontfadog‟. Mai târziu a fost cumpărată pentru domeniul public și a fost de asemenea folosită ca și magazin bizar de artă meșteșugărească, precum și loc de popas pentru cumpărarea florilor! Ultimul tren a străbătut valea în 1935. Vestea s-a răspândit și numeroși localnici au venit la Glyn pentru a vedea tramvaiul trecând pentru ultima oară.

Deschiderea centurii ocolitoare A483/A5 a Chirk a lovit economia Văii Ceiriog, marea majoritate a potențialilor turiști gonind acum spre nord, părăsind centura pentru A5 și Llangollen sau continuând nord spre A55 și atracțiile nordului Tării Galilor. Revitalizarea Tramvaiului Văii Glyn ar ajuta la redresarea balanței.

Fundraising

Donations

Any donations you care to make towards our work will be gratefully received.

Modelling

Who's Online

We have 3 guests online

Business Sponsors

Featured Links:
Kronospan

A heritage of innovation and investment since 1897. Today, Kronospan is the world’s largest manufacturer of wood panel products and laminate flooring.

Dapol Model Railways

Manufacturers of 'N' and 'OO' Gauge Model Railways

Coversure Insurance

Coversure Oswestry has been established since 2000 and has a dedicated team at your local branch to assist with all your commercial & general insurance needs.

Supporting the Glyn Valley Tramway

Login Form